AŽ SE JARO ZEPTÁ...........

Zima je pro naše psí parťáky obdobím, kdy mají od všech sportů a výcviku pauzu, léčíme případná zranění, dopřáváme jim masáže a různá chiropraktická ošetření, trénujeme triky a snažíme se o jejich nasvalení pomocí balančních pomůcek.

Já jsem se tuto zimu snažila vzdělávat více než jindy. Kromě webinářů od různých a mnou uznávaných trenérů jsem letos absolvovala vzdělání i v rámci ošetřujících metod, kterými jsou CANINE TOUCH a TTOUCH.

Canine Touch je šetrná technika, která pracuje s měkkými tkáněmi těla.  Zaměřuje se na kosterní svaly a jejich úpony (šlachy), také na vazy v okolí kloubů a hlavně na povázku – fascii, která patří mezi nejhojněji se vyskytující tkáně, obalující a propojující všechny složky psího těla (a samozřejmě i našeho lidského).

 Jemnou manipulací s měkkou tkání se napomáhá v jejím prokrvení, k zlepšení lymfatické drenáže a také ve stimulaci nervových zakončení (receptorů). Zlepšení místní homeostázi je důležitým krokem v procesu regenerace a hojení. Uvolnění spazmů, jak přímou manipulací se svaly tak i nepřímo, přes ovlivnění jejich proprioreceptorů, se může dosáhnout zredukování bolesti. Bolest v těle je samozřejmě ochrannou “brzdou”, která donutí pejska ke zklidnění a odpočinku, což je velmi důležité pro hojení. Nicméně dlouhodobá chronická bolest je zdrojem stresu a může nastartovat tzv” začarovaný kruh”. Bolest vyvolá změny v pohyblivosti, kdy pejsek začne nadměrně používat a mnoha případech i zneužívat (přetěžovat) jiné svalové skupiny, což může způsobit více bolestivých podnětů a následkem toho i více odchylek od normálního stavu pohybovém systému i chování.

 

Tellington Ttouch je druh respektu-plného způsobu práce se zvířaty, který jim pomáhá překonat různé zdravotní, mentální i emocionální problémy.

Ttouch rozeznává neoddělitelné spojení mezi držením těla a chováním a využívá práci s tělem, různé metody vodění, trénink přes překážky (kde vhodné) a specifické pomůcky k uvolnění napětí a navození pocitu klidu, uvolnění a pohody. To v zápětí pomáhá zvířatům rozvinout sebedůvěru, sebekontrolu a umožní jim překonat jejich instinktivní a často ustrašené reakce.